ESPAIS I MATERIALS

El dia a dia a la llar de criança, així com l’adaptació que he fet dels espais i l’elecció dels diferents elements que hi ofereixo, són una mostra de la manera que tinc d’entendre l’acompanyament respectuós dels infants. Dono prioritat als materials naturals i quotidians, senzills i no estructurats, que fomenten l’activitat autònoma i reforcen el vincle amb l’entorn.

Estels és una casa amb un encant molt especial fruit de la seva estructura i la combinació dels materials: la personalitat de la pedra i la calidesa de la fusta. Estels ofereix un ambient tranquil, respectuós i acollidor, un ambient com a casa.

L’espai d’expansió

espais_materials_1

Compta amb els espais de psicomotricitat, de joc presimbòlic i simbòlic, amb material estructurat i no estructurat, de contes i de música. En aquesta estança també hi trobem la zona de canvi de bolquers i de roba, amb un canviador Pikler.

Tots els materials estan a l’abast dels infants, exposats en estanteries, cistells i paneres. Hi ha elements de reutilització-reciclatge, paneres del tresor, joguines de materials nobles, contes de tela o cartró, nines de roba, pilotes, teles i disfresses, saquets sensorials, dosser, material de la natura, cuineta i utensilis de cuina, estructures Pikler de psicomotricitat, caseta, instruments musicals, entre d’altres. També utilitzo catifes de gruixos i materials diversos perquè els infants puguin experimentar el moviment sobre diferents superfícies i per delimitar els ambients.

L’espai de manipulació

espais_materials_2

Situat a la cuina, l’utilitzem pels àpats i per experimentar amb aliments i altres materials com fang, ceres, pintura… Està equipat amb una taula adaptada a la mida dels infants, on ells poden manipular-hi i menjar-hi tranquil•lament, i amb tamborets de tres posicions, que es poden fer servir de forma segura quan ja seuen per sí sols.

L’espai d’higiene

espais_materials_3

Disposa de dos cubs de fusta tipus Pikler amb palanganes a l’alçada adequada perquè els petits puguin ensabonar-se i esclarir-se les mans, així com adaptador pel vàter i orinal.

L’espai de descans

espais_materials_4

És una habitació amb terra de fusta que està pensada principalment perquè els infants hi puguin dormir, però també hi realitzem altres activitats tranquil•les com explicació de contes o massatges. Disposa de quatre matalassets, un mirall i una estanteria amb diversos materials a l’abast.

La terrassa

espais_materials_5

L’espai d’expansió i el de manipulació tenen sortida a la terrassa, que disposa d’una taula de joc amb sorra, una altra de joc amb aigua amb elements per fer transvasaments, un carretó, un cofre amb elements d’experimentació, un gronxador, una hamaca, un tipi, caixes i jardineres per cultiu d’hortalisses, flors i plantes aromàtiques.

L’entorn

espais_materials_6

En el carreró que dóna entrada a la casa hi ha una sorrera i en un terreny pròxim disposem d’un hort que podem visitar i remenar si és d’interès dels infants. Així mateix, tenim la possibilitat de fer petites excursions pel poble i els seus boscos propers. Un dels parcs del poble ja forma part del projecte de joguines compartides Social Toy.